Parson Russell Terrier fra Kennel First Mate's

Følg også vores parson russell terrier på vores blog kennelfirstmate.blogspot.com/

Noget om sundhed i racen.

I 2018 vedtog medlemmerne af parson russell terrier gruppen i Dansk Terrier Klub (DTK) at det for fremtiden anbefales, at:

"Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (early-onset) SCA KCNJ10, inden parring.

Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (late-onset) SCA-LOA CAPN1, inden parring.

Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Primær Linse Luksation PLL, inden parring.

Begge forældredyr skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge. Undersøgelsen kan tidligst foretages når hunden er 12 måneder gammel. En øjenattest må ikke være ældre end 12 måneder gammel på parringstidspunktet."

Læs hele DKK's Sundhedsudvalgs tekst her: Avlsanbefalinger for parson russell terrier

Spinocerebellar Ataxia (SCA), Spinocerebellar Ataxia (LOA) og Primær Linse Luksation (PLL) er alle tre alvorlige arvelige sygdomme, som desværre er dukket op i racen. LOA og SCA er begge neurologiske sygdomme, der bevirker, at hunden mister evnen til at koordinere sine bevægelser. PLL er en grim øjensygdom, der ødelægger trådene, der holder øjenlinsen på plads i øjet, så linsen til sidst glider ud af position og hunden bliver både blind og får smerter.

Men det heldige er, at man har fundet de gen, der forårsager sygdommene, og derfor vedtog vi de nævnte avlsanbefalinger i racegruppen.

Parsons er en race, der i følge forsikringsselskabet Agria ligger pænt højt over gennemsnittet af andre hunderacer, hvad sundhed angår, men dens svage punkt er øjnene. Derfor vedtog vi også, at det anbefales, at parsons, der skal bruges i avl, øjenlyses før parring.

Det skal på ingen måde forståes sådan, at det vrimler med syge parsons, men at opdrætterne af racen tager et aktivt ansvar for racens sundhed. Eller som vores gamle arbejdsgiver udtrykte det: "Rettidig omhu".

Kennel First Mate's har efterlevet disse anbefalinger lige siden vi startede med at opdrætte parsons.

De hunde vi bruger i avlen, er blevet øjenlyst og gentestet for LOA og SCA.

Ønsker du at købe en parson, så husk at spørge om forældredyrene er blevet undersøgt efter DKK's Sundhedsanbefalinger.